Negovanja različnih tipov kože

Lepa koža ni samo simbol lepote, temveč odseva tudi celostno zdravje našega telesa in duha. Sonce, kajenje, stres, bolezen, zdravila in staranje sčasoma spremenijo strukturo kože, izgublja elastičnost, vlago in sijaj, neizogibne so šarmantne gube. Pri izboru negovalnih kozmetičnih izdelkov upoštevamo tip kože, letni čas in življenjske navade.

Suha koža

Suha koža

Koži primanjkuje naravne zaščite v obliki medcelične, naravne kožne maščobe, kar se kaže kot pomanjkanje vlažnosti. Roževinaste celice postanejo suhe in se luščijo, njihova medsebojna povezava se slabša in vlaga hitreje izpareva, škodljive snovi pa lažje prodrejo v notranjost. Suha koža zato postane bolezensko občutljiva in se hitreje stara ter na soncu, mrazu in vetru hitreje pordi. Niti najboljša nega ne more prisiliti utrujenih celic, da bi proizvajale več maščobe, lahko pa koži nadomesti, kar ji manjka - maščobo in vodo.

Nega suhe kože

Suha koža je zelo nežna in potrebuje vsakodnevno nego, zjutraj in zvečer. Zanjo skrbimo po načelu bolje manj, vendar najboljše. Mlajša suha koža poleg vlažilnih maščob potrebuje predvsem vodo, zrelejša suha koža pa tako hranljive, kot vlažilne maščobe in vodo. Še posebej pazljivi moramo biti pri izboru dnevne kreme v primeru vsakodnevne uporabe pudra na obrazu. Če nanos pudra vzbuja občutek zategnjenosti, za podlago izberemo kremo z več maščobami ali puder na kremasti osnovi; tekoči puder je primernejši za mastno in normalno kožo.

Občutljiva koža

Občutljiva koža

Tip občutljive kože je običajno prirojen izrazito svetlopoltim ljudem in tistim s svetlimi ali rdečimi lasmi in modrimi ali zelenimi očmi. Njihova koža proizvaja zelo malo maščobe in ima zelo tanko roženo plast z malo zaščitnega pigmenta.

Zato je še bolj izpostavljena zunanjim dražljajem in notranjim stresom. Občutljiva koža je vedno suha, vsaka suha koža pa ni nujno občutljiva. Takšna lahko postane pod vplivom onesnaženega okolja, nepravilne nege ter duševnih in telesnih stresov. Prepoznavni znaki občutljive kože so: razdraženost, rdečica, občutek, da kožo vleče, luščenje in srbenje.

Nega občutljive kože

Pri močnem potenju v savni in pri športu se iz kože izločijo dragocene zaščitne snovi, ki jih koža težko nadomesti. Koži pomagamo tako, da nanjo nanesemo debel sloj mastne vlažilne kreme ali hranljive vlažilne maske. Tudi pitje alkohola, kajenje, pretirano sončenje, klorirana voda v plavalnih bazenih, centralno ogrevanje in klimatske naprave izsušujejo kožo. Ljudje s suho kožo se morajo izogibati kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo alkohol. Maske naj se na obrazu ne strdijo, saj suha koža ne potrebuje pilinga. Pod masko priporočamo nanos hranljivo vlažilne mešanice olj. Občutljivo suho kožo negujemo z izdelki enostavne sestave na temelju olja, izvlečkov ognjiča in kamilice, in vsebnostjo dekspantenola.

Več ...

Mešana koža

Mešana koža

Izrazito mešan tip kože srečamo samo pri mladih. Srednji del obraza je na primer zelo masten in posut z aknami, lica pa imajo nežna in suha. Vendar gre za modrost narave - na izpostavljenih delih obraza je žlez lojnic več, več maščobe pa omogoča boljšo zaščito.

Predeli mastne kože so v obliki črke T, na čelu, nosu in bradi. Drugje na obrazu in vratu je koža običajno suha, lahko se celo lušči. Ko je razlika med mastnimi in suhimi predeli zelo velika, je težje izbrati primeren negovalni izdelek. A sčasoma se vzpostavi fiziološko ravnovesje med maščobami in vlago v koži in z leti se mešana koža postopoma normalizira.

Nega mešane kože

Nega mešane kože je kot nega dveh različnih tipov kož. Zjutraj na očiščen obraz nanesemo hidratantno kremo, zvečer pa hidrogel. Na predele obraza, kjer je koža suha, nanašamo večje količine kreme, na mastni del obraza pa manj. Če se nos, čelo in brada hitro mastijo, nanje kreme ne nanašamo, še posebno ne čez noč. In če suhe predele preveč veže, jih dodatno namažemo s kremo. Podobno negujemo seboreično kožo, ki ni ne suha ne mastna, a je na otip hrapava in posuta z ogrci in aknami. Po čiščenju s tonikom nanesemo obilnejše količine hidrogela.

Več ...

Mastna koža

Mastna koža

V puberteti količina hormonov v krvi hitro narašča in spodbuja žleze lojnice k pospešenemu izločanju kožne maščobe. Ali se bo iz tega razvil mastni tip kože, se pokaže kasneje, ko se uravnovesijo spolni hormoni. Mastna koža ima določene prednosti - predvsem ni občutljiva in ostane dlje časa mlada.

Maščoba naredi zaščitno plast, ki preprečuje izsušitev, obenem pa škodljivim snovem prepreči, da bi prodrle v kožo. Tako mastna, kot je koža v mladosti, k sreči ne bo vse življenje. V zgodnjih tridesetih se največkrat spremeni v mešani tip kože.

Nega mastne kože

Za čiščenje mastne kože uporabljamo kozmetično milo ali tonik, ki vsebuje manjši odmerek alkohola. Na očiščeno kožo varčno nanesite hidratantno kremo za mastno kožo. Enkrat do dvakrat na teden priporočamo jutranji piling, po katerem na obraz obvezno nanesemo hidratantno kremo za mastno kožo.

Več ...

Aknasta koža

Aknasta koža

Od 80 do 100 % mladostnikov ima problematično in aknasto kožo. Raziskave so pokazale, da so akne posledica kopičenja roževinastih celic, bakterij in maščobe v lojnicah dlačnih mešičkov, posebej na obrazu, prsih ter zgornjem delu prsnega koša in hrbta.

Na pojav aken najbolj vplivajo hormonske spremembe, a tudi drugi vzroki, npr. dednost. Stanje se lahko ponovi, oziroma prvič pojavi, v katerem koli življenjskem obdobju. Vse več odraslih žensk ima problematično kožo, kar je lahko povezano z menstruacijskim ciklom, jemanjem kontracepcijskih tablet, starostnimi hormonskimi spremembami in stresom. Tudi izločanje adrenalina namreč vpliva na kožo.

Nega aknaste kože

Za nego aknaste kože velja podobno, kot za nego mastne kože. S čiščenjem ne pretiravamo, da ne bi poškodovali zaščitne plasti kože in tako še pospešili nastajanje mozoljev. Primerna je uporaba izdelkov, ki ne uničujejo zaščitnega pH plašča kože. Za vsakodnevno nego uporabljamo hidratantne kreme ali hidrogele z blagim antiseptičnim učinkom na koži. Za sončenje uporabljamo zaščitne kreme z močno hidratantno ali gelno podlago. Po kopanju v bazenu ali morju si pred nanosom zaščitne kreme temeljito speremo obraz z navadno vodo.

Več ...